Crowdfunding

Versfabriek

Met Versfabriek teel ik verse en lokale paddenstoelen en ga ik tegelijkertijd verspilling tegen. Door lokale organische reststromen te hergebruiken als voedingsbodem creër ik in het hart van Nijmegen duurzame en lokale cirkels! Na twee jaar corona is het tijd om groter te worden. Help jij mee om Versfabriek verder te laten groeien?

Wie ben ik?

Ik ben Ruud Klep en ik ben stadslandbouwer. Tijdens mijn studie biologie in Nijmegen werd de kiem gelegd voor circulair denken en doen. Om deze ideëen in de praktijk te brengen heb ik Versfabriek opgericht. Versfabriek is een bijzondere urban farm die de productie van voedsel letterijk weer terugbrengt naar de stad Nijmegen. Op basis van overtollige organische reststromen teel ik midden in de stad verse paddenstoelen. Oesterzwammen groeien op lokale koffiedrab, shiitake en koningszwammen groeien op zaagsel.

 

Met Versfabriek werk ik aan een gezond en lokaal netwerk waar voedselproductie, het gebruik van restromen en het tegengaan van voedselverspilling samen komen. Vernieuwen en pionieren vormen belangrijke ingrediënten voor het netwerk, evenals het realiseren van korte ketens. Dat betekent dat de afstand tussen Versfabriek en de uiteenlopende afnemers klein is, want dat is pas echt circulair en duurzaam ondernemen!

Koffiedrab-koffieschilletjes

Met Versfabriek verwerk ik koffiedrab en koffieschillen afkomstig van Nijmeegse horeca en onderwijsinstellingen. Deze belanden veelal nog bij het restafval dat verbrand wordt. Dat is jammer want daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren! Op dit moment haal ik bijvoorbeeld ruim 125 kilo koffiedrab per week op bij o.a. het ROC Nijmegen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. In de kwekerij van Versfabriek gebruik ik de koffiedrab en koffieschillen als voedingsbodem voor de oesterzwammen. In ruim 7 weken tijd groeien de oesterzwammen in speciale klimaat-gecontroleerde containers. Zo zie je maar dat afval nog wat waard kan zijn! Als stadslandbouwer wil ik namelijk bijdragen aan de vermindering van Nijmeegse reststromen. De oesterzwammen van Versfabriek worden vers afgenomen of bewerkt tot snacks zoals zwambitterballen en zwamkroketten. Je vindt deze producten op de menukaart van lokale Nijmeegse restaurants; o.a. bij De Meesterproef, Pizzeria Desem, De Vereeniging, Bar Cali, Restaurant Vesters en nog veel meer plekken. Ook kun je ze kopen bij winkels als Van Nature en Plus Visser.

Oesterzwam

Wat is het plan?

Om de organische reststromen op een klimaatvriendelijke en verantwoorde manier op te halen en de verse paddenstoelen af te leveren, heb ik duurzaam vervoer nodig. Een simpel elektrisch autootje dat mijn huidige auto op benzine kan vervangen. Om alle producten vers te houden en op te kunnen slaan is ook een (gecombineerde) koel- en vriescel nodig. Om de verdere groei van Versfabriek mogelijk te maken is uitbreiding van de huidige 3 kleine kweekcontainers noodzakelijk. Zo kunnen we meer restaurants, supermarkten, bedrijven en consumenten blij maken met onze heerlijke oesterzwammen, shiitake, koningszwammen en oesterzwamsnacks!

De droom die ik met Versfabriek heb, is om uit te groeien tot een ‘urban farm’ die het kloppende hart van stadslandbouw in Nijmegen vormt. Op deze urban farm wordt traditionele landbouw gecombineerd met moderne en innovatieve urban farming waarmee nieuwe producten geteeld worden. Gewoon midden in de stad dus! Uiteindelijk verhuist Versfabriek dan naar een nieuwe locatie in Nijmegen waar zoveel mogelijke lokale organische reststromen gebruikt worden. Denk aan eetbare bloemen die groeien op onze eigen compost en escargots die worden gekweekt op snijafval van restaurants en cateraars. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Versfabriek wordt dan een plek waar iedereen uit Nijmegen in aanraking kan komen met stadslandbouw.

Ruud Klep

Je kunt mij helpen door via CrowdAboutNow een lening te verstrekken. Deze lening loopt dan 4 jaar. Naast dat je bijdraagt aan de groei van de Versfabriek, bied ik je een jaarrendement van 3% en heb ik afhankelijk van het bedrag dat je mij leent, leuke extra’s voor je in petto zoals een eigen grow-kit voor oesterzwammen of zelfs een rondrit door Nijmegen.

Je kunt mij ook helpen door mee te doen aan de voorverkoop. Ga je voor een zwambonnement? Je krijgt een tegoedkaart waarmee je gedurende het hele jaar zelf verse paddenstoelen en vega snacks van oesterzwammen kunt ophalen bij Versfabriek. Het minimale bedrag is 50 euro, je kunt ook voor een hoger bedrag kiezen zoals 75 of 100 euro. Dit tegoed wordt dan op de strippenkaart gezet! Of kies je juist voor de koffiedrab box? Dan ontvang je een doos vol met lekkere en bruikbare producten op basis van koffie. Zo krijg je o.a. een pak fairtrade koffie, zeep gemaakt van koffiedrab en de populaire zwam-growkit. Met de growkit kun je thuis zelf je eigen oesterzwammen telen! Wil je meer leren over het telen van oesterzwammen? Neem deel aan een uitgebreide workshop waar je zelf substraat maakt, een rondleiding krijgt op de kwekerij en na afloop van een broodje zwamkroket of zwambitterballen geniet!

Ruud Klep Versfabriek

Wat ga ik doen met de financiering?

Nu de tijd van lockdowns eindelijk achter ons ligt, gaat Versfabriek steeds meer op volle toeren draaien. Om de groei bij te houden heb ik een koel- en vriescel nodig voor opslag van de verse paddenstoelen en de oesterzwamsnacks. Om de koffiedrab zo duurzaam mogelijk op te halen en mijn producten af te leveren bij Nijmeegse horeca wil ik een eenvoudig elektrisch autootje aanschaffen. Met het minimale bedrag van 15.000 euro uit deze crowdfunding kan ik dit mogelijk maken. Maar er is meer nodig! Bij een hoger bedrag kan ik verder investeren in uitbreiding van de kweekcapaciteit en een betere productiekeuken.

Ik zou het heel erg tof vinden als jij een bijdrage levert aan de uitbreiding van Versfabriek. Samen realiseren we een volgende stap in de wereld van stadslandbouw en de circulaire economie in Nijmegen! Help je mee?