Versfabriek

Versfabriek brengt de productie van voedsel naar de stad. Nijmegen produceert dagelijks grote hoeveelheden organisch afval en andere reststromen. Deze afvalstromen zijn voor Versfabriek  bruikbare grondstoffen. In combinatie met nieuwe innovatieve kweektechnieken staan ze aan de basis van de voedingsproducten die we kweken. Daarbij is de stad Nijmegen ons het werkterrein. Leegstaande gebouwen, verlaten bedrijfsterreinen of stukken grond die (tijdelijk) braak liggen zijn onze hedendaagse urbane akkers.

Koffiedrab vormt een omvangrijke reststroom in elke stad, ook in Nijmegen. Wist je bijvoorbeeld dat bezoekers en medewerkers van het Radboudziekenhuis dagelijks alleen al meer dan 850 kilo aan koffiedrab produceren? Samen met onze partners wordt deze koffiedrab verzameld en apart opgehaald.  De koffiedrab wordt met stro en broedsel, zeg maar de zaden van een zwam, gemengd tot een groeisubstraat. Het substraat wordt in zakken gestopt en vervolgens in speciale groeicontainers geplaatst. Door afwisseldend de juiste combinatie van licht, luchtvochtigheid, kooldioxide en temperatuur zijn de oesterzwammen na 6-7 weken gereed om geoogst te worden. De oesterzwammen vinden hun weg weer terug naar zorginstellingen en horecagelegenheden. Daar vormen ze een duurzame en gezond ingrediënt voor een lekkere maaltijd. Ze worden ook tot bitterballen en kroketten verwerkt, superlekker als snack! Na gebruik wordt het groeisubstraat verwerkt tot biogas en compost.